Podporujeme čerstvé lokální potraviny

Martin Řezáč
3. 6. 2021
meriton
projekty
gastronomie

V Meritonu se v poslední době stále více zajímáme o projekty z oblasti udržitelné a lokální produkce potravin. Jedním z nich je aquaponická farma RYBÍ ZAHRADA, která v Lážovicích (poblíž Berouna) celoročně produkuje čerstvé potraviny nejvyšší kvality.

Ačkoliv je v dnešní době pojem "aquaponie" poměrně hojně používán, občas je zaměňován s jinými "moderními" formami produkce. Aquaponii lze popsat jako způsob produkce potravin, který umožňuje současně chov ryb a pěstování bylinek či zeleniny v jednom uzavřeném recirkulačním systému. Ve srovnání s běžnou produkcí je tudíž podstatně šetrnější k přírodě, nepoužívá žádné pesticidy ani umělá hnojiva a klade důraz na úsporu vody.

Naším hlavním cílem je podpora rozvoje a rozšíření aquaponického způsobu produkce potravin u nás. Rádi bychom svým dílem přispěli k podstatnému zlepšení zásobování českého trhu lokálními čerstvými potravinami. Aby bylo zcela běžné zakoupit si bez ohledu na roční období kvalitní čerstvé ryby a zeleninu, aniž by před tím musely trávit dny a týdny v mrazících a chladících boxech přepravců či velkoskladů.

Produkty z RYBÍ ZAHRADY jsou v současné době dostupné na e-shopu (s distribucí na území ČR), ve vybraných pražských prodejnách Náš chléb, na farmářských trzích v Praze a okolí a také na Scuku.

Sdílet článek